خواندن: وضعیتی است که با درگیر کردن ذهن دانش آموز با قالب های ادبی، تصاویر، نشانهها و ترکیب نشانهها، منجر به پرورش خوب دیدن، دقیق گوش دادن، روان خواندن، تقویت حافظهی زبانی، درک متن، خوب سخن گفتن، واژه آموزی، درک محتوا، رعایت لحن و آهنگ و درک تصویری می شود. صحیح خوانی و آهنگین خواندن جملات باید به گونه ای باشد که منجر به درک موضوع و دریافت مفاهیم مندرج در کتاب درسی و بیان شیوای آن گردد.
پرورش درک شنیداری با گوش دادن به خوانش متن، تقویت اعتماد به نفس با شعر خوانی، قدرت سخن گفتن در برابر جمع و کاهش کم رویی با اجرای نمایش، پرورش حافظه و تقویت فن بیان با حفظ شعر و تقویت قدرت ادراکی و تفکّر با خواندن حکایت و ضرب المثل و و گفت و شنود محقق می گردد.
نوشتن: وضعیتی است که با درگیر کردن ذهن دانش آموز با تصویر نویسی، انشا، مقایسه ی پدیدهها، نوشتن تفاوتها و همانندیها و تبدیل شعر به نوشته های ساده، مهارت نوشتن نزد وی تقویت میگردد. او با درک صداها و نشانهها، توانایی بازشناسی و کاربست شکل درست نشانهها را پیدا میکند. وی با شناخت چگونگی واژهسازی و درک معانی مترادف و متضاد، قادر به استفادهی درست از کلمات و نشانهها در نوشتار میشود. همچنین این تواناییها او را یاری خواهد کرد تا با خلاقیت، جملات تازه بسازد و با پرورش تخیل، بتواند متنهایی در قالب انشا ساخته و پرداخته کند. این درس با ایجاد فرصت برای تفکر، درک و دریافت او را از سطح ساده و دریافت اطلاعات آشکار متن به لایه های زیرین و سطوح عمیقتر درک متن، راهبری مینماید.